PÄÄSIÄISEN ohjemaa:

Sunnuntai 9.4.

Palmusunnuntain perhejumalanpalvelus kirkossa klo 10, Päivi Kuismanen, Kukka Trofast, Jimi Järvinen.

Maanantai 10.4.

Hiljaisen viikon iltakirkko kirkossa klo 18, Marja-Liisa Mäki, Jimi Järvinen.

Tiistai 11.4.

Hiljaisen viikon iltakirkko kirkossa klo 18, Päivi Kuismanen, Jimi Järvinen.

Keskiviikko 12.4.

Hiljaisen viikon iltakirkko kirkossa klo 18, Anne Visser-Keltto, Johanna Ristolainen.

Torstai 13.4.

Kiirastorstai-illan messu kirkossa klo 18. Päivi Kuismanen, Marja-Liisa Mäki, av. Mari Lintala, Henriikka Leppämäki, Johanna Ristolainen.

Perjantai 14.4.

Pitkäperjantain jumalanpalvelus kirkossa klo 10, Anne Visser-Keltto, Johanna Ristolainen, Kirkkokuoro.

Alapään ristinjuhla Hulmin koululla klo 13. Rovasti Lauri Jaakkola, Anne Visser-Keltto, Pauli Leppiniemi, Johanna Ristolainen, Paapat.

Seurat Perälän koululla klo 15. Päivi Kuismanen, Taneli Kuusisto, Johanna Ristolainen.

Lauantai 15.4.

Pääsiäisyön hartaus kirkossa klo 23. Marja-Liisa Mäki, Jimi Järvinen.

Sunnuntai 16.4.

Pääsiäispäivän messu kirkossa klo 10. Päivi Kuismanen, av. Marja-Liisa  Mäki, Johanna Ristolainen, Kirkkokuoro. Nyyttärit Meijerillä messun jälkeen! Tule juhlimaan yhdessä pääsiäistä!

Maanantai 17.4.

2. pääsiäispäivän jumalanpalvelus kirkossa klo 10. Anne Visser-Keltto, Jimi Järvinen. Sirpa Kannelmaan jumalanpalvelusryhmä. Kahvit keskiristillä.

Hartaus Ylipään nuorisoseuralla klo 15. Anne Visser-Keltto, Jimi Järvinen

Lapsuuteni pitkäperjantai

Pääsiäinen sijoittuu keväälle, lempivuoden aikaani. Keväällä luonto herää, päivät pitenevät ja ihmiset pääsääntöisesti ovat paremmalla tuulella kuin talvella. Kevät on vähän kuin Kristinuskossa Jeesuksen ylösnousemus pääsiäisen surutapahtumien jälkeen.

Lapsuudessani pääsiäisen odotus alkoi, kun koulussa puhuttiin miksi pääsiäistä vietetään ja mikä pääsiäisen tarkoitus on suomessa ja ulkomailla. Koulusta käytiin aina kiirastorstaina pääsiäiskirkossa, jossa pappi puhui pääsiäisestä ja sen tapahtumista. Kirkon menojen jälkeen koulusta pääsi pääsiäislomalle joka oli tietysti lapsena tärkeää.

Pääsiäinen näkyi pääasiassa meillä kotona raeruohon kasvattamisessa ja vitsojen tekemisellä pääsiäislauantain trullittelua varten. Pääsiäisenä syötiin perinteisiä pääsiäisruokia kuten lammasta, mämmiä ja pashaa. Pääsiäislauantaina trulliteltiin ovelta ovelle loruja laulaen ja palkin-to-na silmissä kiilsi ihmisten antamat karkit, erityisesti suklaamunat. Illalla meillä oli tapana perheen kanssa mennä katsomaan perinteistä pääsiäiskokkoa Ylipään Nuorisoseuralle.

Miika Pohjola 21-v, kirkkoneuvoston ja kirkkovaltuusto jäsen

Pääsiäisen Ilo

Jeesuksen Ylösnousemus on kristillisen uskon perusasia. Kun opetuslapsi Tuomas ei aluksi uskonut siihen ylösnousemukseen, Tuomaksen annettiin kohdata Hänet. Tuomas uskoi - ei vain siksi että näki ristiinnaulitsemisen arvet, vaan siksi, että hän kohtasi Jeesuksen elävänä. Vain elävä Jeesus voi muuttaa ihmisen. Tuomas näki enemmän kuin mitä silmillä voi nähdä, kun hän sanoi: ”minun Herrani ja minun Jumalani!”

Elävään Jeesukseen mekin voimme tänään luottaa.

Hyvää Pääsiäistä ja kevättä!

Anne Visser-Keltto, kappalainen

Lasten askartelua pääsiäiseksi

Oletettu Jeesuksen hauta Jerusalemissa eli Puutarhahauta. Kuva: Marja-Liisa Mäki