Hyvää uutta vuotta 2023! 

Uuden vuoden toisen sunnuntain aihe on pyhän Kasteen lahja. Laihian kirkossa on ollut jo muutaman vuoden käytössä kastepuu. Jokaisen kastetun lapsen nimi ja kastepäivä kirjoitetaan viikko kasteen jälkeen sydämen muotoiselle vaaleanvihreälle puulehdelle, joka ripustetaan kastepuuhun. Lupa tietysti kysytään. Kastepuu täyttyy vuoden mittaan ja se tyhjennetään aina näin vuoden alussa. 

Lehden vaaleanvihreä väri symboloi uutta elämää sekä kasvua, ja sen muoto – sydän – symboloi rakkautta. Kun lapsen nimilehti laitetaan puuhun, on se konkreettinen merkki siitä, että hänet on otettu Jumalan lapseksi ja seurakunnan jäseneksi. Kastepuun lehdet kertovat siitä, että jokainen kastettu on tervetullut seurakunnan yhteyteen. Myös aikuisena. 

Koska suurin osa kastetuista on lapsia, kastepuu muistuttaa oivallisesti myös siitä, että kaikkein pienimmät ovat Jumalalle erityisen rakkaita. Hän on heitä nimeltä kutsunut. He ovat Hänen. Nimi tekee ihmisen näkyväksi. Nimi on tapa osoittaa joku joukosta. Nimi kantaa itse olemusta. Nimi antaa mahdollisuuden vuoropuheluun. Kastepuu muistuttaa, että juuri näiden lasten puolesta rukoillaan. 

Jokainen meistä voi kiittää kaikista lapsista Luojaa, joka on antanut elämän heille ja meille. On erityisen tärkeää muistaa lapsia ja heidän perheitään rukouksin.  Kastepuu muistuttaa tästä.  

Seurakunta kannattelee lapsia rukouksin samoin kuin puu kantaa lehtiä. Nimet ovat puussa seuraavaan vauvakirkkoon asti, joka on nyt juuri tulevana sunnuntaina. Perhe saa silloin nimikkolehden omakseen. 

Jes. 43:1–3 Herra sanoo: Älä pelkää. Minä olen lunastanut sinut. Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun. Kun kuljet vesien halki, minä olen sinun kanssasi, kun virtojen poikki, ne eivät tempaa sinua mukaansa, kun astut tulen lävitse, sinä et pala eikä liekki sinua polta. Minä, Herra, olen sinun Jumalasi. Minä, Israelin Pyhä, olen sinun pelastajasi. 

Anne Visser-Keltto, Kappalainen