Kärsimyksen sunnuntai

 

Tuleva sunnuntai on 5. paastonajan sunnuntai. Se on otsikoitu Kärsimyksen sunnuntai. Tästä sunnuntaista alkaa hiljaisen viikon loppuun ulottuva ns. syvä paastonaika.

Päivän evankeliumitekstissä (Joh. 11: 47–53) kerrotaan miten ylipapit ja fariseukset kutsuivat neuvoston koolle ja he pohtivat mitä Jeesukselle tulisi tehdä, koska Jeesus teki paljon tunnustekoja. He pelkäsivät, että siitä seuraisi roomalaisten valtaannousu ja että he veisivät heidän koko kansansa. Siitä päivästä lähtien neuvoston tavoitteena oli surmata Jeesus.  

Jeesukselle ihmiselämän vaikeudet ja vastoinkäymiset eivät olleet mitenkään vieraita asioita. Vanhassa testamentissa häntä kuvataan näin: ”Hyljeksitty hän oli, ihmisten torjuma, kipujen mies, sairauden tuttava, josta kaikki käänsivät katseensa pois. Halveksittu hän oli, me emme häntä minään pitäneet.” Jes. 53:3

Nämä sanat voivat olla lohdullisia sille, joka tänään kokee yksinäisyyttä, halveksuntaa ja sairautta. Ihmisen vaikeudet eivät ole vieraita Jumalan Pojalle. Raamatun läpi kulkee ajatus vähäosaisten auttamisesta ja myötätuntoisesta suhtautumisesta kärsiviin. Kaikkeen kärsimykseen, mitä elämässä joutuu kokemaan, ei löydy selitystä tai syytä miksi niin pitää tapahtua. Vaikeuksien keskellä voi tulla tunne, että Jumalakin on hyljännyt. Jopa Jeesus koki niin.

Raamatussa kuitenkin kerrotaan paljon Jumalan rakkaudesta meitä syntisiä kohtaan. Tutuin jae tästä on Joh.3:16 ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.” Siinä on myös syy, miksi Jeesuksen piti niin kärsiä. Siksi, että me muuten toivottomat ihmiset saisimme pääsyn Jumalan yhteyteen. Jeesus sovitti meidän pahat tekomme. Niissä vaikeuksissa, joita joudumme kohtaamaan, saamme pyytää Jumalalta apua ja lohdutusta. Hän on kiinnostunut meistä ja tahtoo olla apunamme. 

Heikkoinakin hetkinäni
rohkaisevat haavasi,
niissä vain on elämäni,
niissä sielunrauhani.
Armossa on lohdutus,
murheeseeni huojennus.
Kaikki synnit, Jeesus, kannoit,
elämän ja toivon annoit.
Virsi 74,4.säk

 

-          Arja Heikfolk

diakoniatyöntekijä