Rauhaa
 

Rukoilemme rauhaa myös koko maailmaan, että kaikki kansat pian saavat isänmaan. Sinä, Herra, saatat mielet avartaa, että ymmärrämme: on yhtä koko maa.(Virsi 581:4)

 

Jeesus on opettanut meille lähimmäisen rakkaudesta ja tätä opetusta noudattaen jo varhaiset kristityt toivottivat toisilleen keskinäistä rauhaa ja sovintoa. Edelleen messussa ennen ehtoolliselle käymistä liturgi toivottaa seurakunnalle Herran rauhaa, johon vastataan: niin myös sinun henkesi kanssa. Joissain messuissa rauhaa saatetaan toivottaa konkreettisesti vieressä istuvalle. Rauhantervehdys on merkki Kristuksen kirkon ja koko ihmiskunnan rauhan ja ykseyden toivosta. 

Rauhaa ei aina pelkästään toivoteta, vaan sen puolesta usein myös rukoillaan. Varmasti jokainen suomalainen erityisesti näin itsenäisyyspäivän tienoilla on kiitollinen siitä, että Suomessa on rauha ja että täällä vallitsee demokratia ja tasa-arvo. Mutta tiedämme että kaikkialla maailmassa ei ole rauhallista. Usein rukouksissa muistamme heitä, jotka joutuvat elämään sotien ja kauhujen keskellä, ja niiden puolesta, joita syystä tai toisesta sorretaan. Rauhaa rukoillaan näkyvästi myös ympäri sosiaalista mediaa aina sinne, minne tragedia iskee. Usein tuo pieneltä tuntuva teko on ainoa asia mitä täältä Suomen perältä pystyy tehdä. Mutta rukouksia pitää muistaa osoittaa myös päättäjille, jotta he tekevät hyviä sekä oikeudenmukaisia päätöksiä. 

Suomelle on siunattu rauha jo 75-vuoden ajan. Rauhan, josta jokainen täällä elävä saa osansa. Lapsille toivotaan kasvurauhaa, koululaisille julistetaan syksyllä koulurauha ja jouluaattona aattona kaikelle kansalle joulurauha. Rauha on luonnollinen osa elämänrytmiä toivottavasti mahdollisimman monelle ja sen avulla rakennetaan kestävämpää huomista jokaiselle, iästä riippumatta. Adventin aika ja itsenäisyyspäivän viettäminen onkin siis mielestäni luonnollinen hetki nostaa rauhan arvostus ja muistutus jokaiselle. 
Kuten Jeesus ilmestyessään opetuslapsille, toivota rauhaa minne menetkin. 

Ja mikäli välttämätöntä, käytä sanoja.

 

 

Henna Nortunen Nuorisotyönohjaaja, Laihian seurakunta