Pyhä Yrjö

Tällä viikolla vietämme partioviikkoa. Partioviikolla partiolaiset voivat käyttää partioasua tai huivia koko viikon – tällä tavoin voi tuoda esille omaa aatettaan. Partiolaisten ihanteena on muun muassa kunnioittaa toista ihmistä, rakentaa ystävyyttä yli rajojen, tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen sekä etsiä elämän totuutta.

Partioviikkoa vietetään viikolla, jolle yrjönpäivä osuu. Yrjönpäivänä (23.4.) muistetaan partiolaisten suojeluspyhimystä. Partion perustaja Baden-Powell valitsi Pyhän Yrjön partiolaisten esikuvaksi, sillä tämä oli rohkea ja uskollinen ritari, joka taisteli lohikäärmettä vastaan.

Legenda kertoo, miten erästä kaupunkia piinasi ahnas lohikäärme. Kaupunkilaiset uhrasivat päivittäin kaksi lammasta, mutta sekään ei riittänyt lohikäärmeelle. Lopulta kaupunkilaiset valitsivat arvalla yhden asukkaistaan lohikäärmeelle luovutettavaksi. Eräänä päivänä arpa osui kuninkaan tyttäreen. Prinsessan odottaessa kohtaloaan paikalle ratsasti Ritari Yrjö. Tämä kävi rohkeasti taistelemaan lohikäärmettä vastaan pelkän miekan voimalla. Lopulta Ritari Yrjö kukisti pahan lohikäärmeen.

Pyhä Yrjö taisteli rohkeasti pahaa vastaan Jumalan avulla. Tähän samaan työhön kutsutaan meitä jokaista: taistelemaan pahaa vastaan niin maailmassa kuin meissä itsessämme. Aseenamme ei ole miekka vaan rakkaus lähimmäistä kohtaan ja anteeksianto. Työtä saamme tehdä Jumalan avulla ja häneen turvaten.

Yrjönpäivä osuu monesti lähelle pääsiäistä. Pääsiäisen sanoma muistuttaa meitä siitä, että ristinkuolemallaan ja ylösnousemuksellaan Jeesus voitti pahan vallan, synnin ja kuoleman. Virren 78 sanoin ”Taivaaseen portin aukaisit, kun voitit kuoleman, ja siksi aina sinua, oi Jeesus rakastan”.

Minna Koskela, nuorisotyönohjaaja