ikoninäyttely

Ikoninäyttely avautuu su 28.3. palmusunnuntaina!

27.3.2021 14.10

Näyttely avoinna Laihian kirkossa su 28.3. klo 16-19 sekä to-su 1.-4.4. klo 12-15.

Pääosin kirkkovuoden tapahtumia kuvaavat ikonit kuljettavat katsojan kristinuskon tärkeimpiin tapahtumiiin. Ikoni on ikkuna tuonpuoleiseen, joka avautuu siitä katsottavaksemme ja koettavaksemme.

Tervetuloa!

Ikonitaiteessa tilan luojana on käytössä käännetty perspektiivi, joka puolestaan saa aikaan tunteen laajasta horisontista. Käännetyssä perspektiivissä katoamispiste ei ole kuvan syvyyssuunnassa, vaan kuvan edessä, oikeastaan katsojassa itsessään. Ihminen on ikään kuin alkamassa tietä, joka ei etäänny kuvan syvyyteen, vaan aukeaa hänen eteensä koko rajattomuudessaan. Käännetty perspektiivi ei vedä katsetta mukaansa, vaan pysäyttää sen, estää sen etenemästä kuvan syvyyssuuntaan ja keskittää tarkkaavaisuuden kuvaan sinänsä.

Mm. kuvassa näkyvästä Kristus -ikonista on näyttelyssä nähtävillä Anneli Ojanperän oma versio.

Näyttelyssä kehotetaan liikkumaan vain maskin kanssa ja 2 m turvaväliä noudattaen.

Näyttelyssä on valvoja paikalla.

(Ikoneihin koskeminen ja niiden valokuvaaminen ei ole sallittua. )