Uutislistaukseen

Kirkkovaltuuston kokous 1.12. 2022. Esityslista nähtävänä

Aika              Torstaina 1. päivänä joulukuuta 2022 klo 18.00 –

Paikka           Seurakuntatalo

Läsnä            Jokipii Annukka                                       puheenjohtaja                    

Alasaari Antti                                          

Kivioja Jorma                                                               

                      Koski Anne 

                      Koskinen Pauliina             

Koskinen Pekka

Luoma Elina                     

Mäkinen Heikki

Pajanen Markku                                      

Ranne Lea                         

Riippi Paula                                             

Tekoniemi Vilho                                     

Tuori Anita

Tuomela Sauli

Trofast Kukka                   

Vettenranta Marja             

Visuri Kaija

Yli-Huita Harri

Ylihärsilä Pauli                 

Varajäsenet:

Lisäksi          Tuomela-Paulasaari Eija-Maria              sihteeri, talouspäällikkö

                      Yli-Opas Antti                                         kirkkoherra

                     

                     

                     

                     

37 §               Kokouksen avaus

38 §               Nimenhuuto

 

39 §               Laillisuus ja päätösvaltaisuus                                                                                                                          

                      Kokouskutsu liiteasiakirjoineen on postitettu valtuuston jäsenille 23.11.2022.

                      Liitteen n:o 1 mukainen kuulutus asialuetteloineen pidetään nähtävänä kirkko-          herranvirastossa siitä ilmenevän ajan.

                      Päätös:

                       

                                           

40 §               Pöytäkirjan tarkastajat

                     

                      Käytäntönä on ollut, että valtuusto valitsee kussakin kokouksessa kaksi pöytäkirjan    tarkastajaa. Valinta on suoritettu aakkosjärjestyksessä.

                      Esitys:

Kirkkovaltuusto päättää valita kussakin kokouksessa kaksi pöytäkirjan tarkastajaa.

Edellisen kokouksen pöytäkirjan tarkastivat Anne Koski ja Pauliina Koskinen.

                     

                      Päätös:

                       

41 §               Kokouksen työjärjestys

                      Kirkkovaltuuston työjärjestyksen mukaan asiat otetaan esityslistalle puheenjohtajan                   määräämään järjestykseen ja käsitellään, jollei kirkkovaltuusto toisin päätä, esitys-        listan mukaisessa järjestyksessä.

                      Esitys:

                      Kirkkovaltuusto päättää työjärjestykseksi esityslistan mukaisen järjestyksen.

                      Päätös:

 

42 §               Käyttöomaisuuden poistosuunnitelman päivitys

Investointien hankintamenot aktivoidaan taseeseen pysyviin vastaaviin ja ne kirjataan tuloslaskelmaan kuluksi vaikutusaikanaan suunnitelman mukaisina poistoina. Suunnitelman mukaisilla poistoilla tarkoitetaan ennalta laaditun suunnitelman mukaan tehtäviä poistoja, jotka seurakunta tekee käyttöomaisuudestaan tilikauden tuloksesta riippumatta. Poistoperusteina on hankintamenon lisäksi arvioitu taloudellinen pitoaika.

Kirkkovaltuusto hyväksyy suunnitelmapoistojen perusteet ja päättää taseen pysyviin vastaaviin aktivoitavien euromääräiset rajat. Poistosuunnitelmaa arvioitaessa on hyvä kiinnittää erityistä huomiota rahamäärältään suurimpien hyödykkeiden ja hyödykeryhmien oikean poistoajan ja -menetelmän löytämiseen olennaisuuden periaatetta noudattaen.

Pysyviin vastaaviin sisällytetään aineettomat ja aineelliset hyödykkeet sekä pitkäaikaiset sijoitukset, jotka on hankittu seurakunnan toiminnan mahdollistamiseksi. Pysyviin vastaaviin aktivoidaan hyödykkeet, jotka vaikuttavat tuotannontekijöinä useana tilikautena. Seurakuntataloudessa tuotannontekijöiden hankinnan tarkoituksena on useimmiten palvelujen tuottaminen. Osakkeiden ja osuuksien sekä muiden pitkäaikaisten sijoitusten hankintamenoista ei tehdä suunnitelman mukaisia poistoja.

Investointimenot, jotka on aktivoitu taseeseen, tulee poistaa vaikutusaikanaan. Vaikutusajalla tarkoitetaan taloudellista pitoaikaa. Taloudellinen pitoaika on yleensä lyhyempi kuin hyödykkeen tekninen pitoaika. Aktivoitujen hankkeiden tai hankeryhmien hankintameno jaksotetaan poistoina tuloslaskelman kuluksi taloudelliselle pitoajalle. Taloudellisen pitoajan päätyttyä hankintameno on useimmiten kokonaan poistettu. Taseeseen aktivoitu investointi poistetaan loppuun poistoaikana, jäännösarvoa ei jätetä. Poistoajan pituus vaikuttaa merkittävästi tilikauden tulokseen ja taseen osoittamaan taloudelliseen asemaan. Pitkä poistoaika tuottaa paremman tilikauden tuloksen ja pääoman kuin lyhyt poistoaika.

Toisaalta seurakuntatalouden ei pidä siirtää taloudellisia rasitteita poistojen muodossa tulevina vuosikymmeninä maksettavaksi pidentämällä tarpeettomasti poistoaikoja. Epävarmuus taloudellisen tilanteen pysymisestä vahvana ja suuret investointitarpeet lähitulevaisuudessa puoltavat seurakuntataloudessa lyhyehköjen poistoaikojen käyttöä. Laihian seurakunnassa isoja investointeja kirkon ulkomaalausta lukuun ottamatta ei ole tulossa lähitulevaisuudessa. Tilinpäätöksen laatimisohjeen mukaan ”tilikauden tulos ei anna todellista kuvaa seurakunnan talouden tilassa, jos poistot ovat toiminta- ja taloussuunnitelmakautta pidemmällä ajanjaksolla huomattavasti investointeja pienemmät”. Esityslistan liitteenä on poistosuunnitelma, jossa on esitetty nykyinen poistosuunnitelma ja esitys uudeksi poistosuunnitelmaksi sekä kirkkohallituksen päivitetty suositus poistoajoiksi. Poikkeuksen Kirkkohallituksen ohjeeseen muodostaa seurakuntatalo, jonka poistoajaksi on seurakuntatalon hiljattain valmistumisen ja hyvän kunnon vuoksi asetettu 40 vuotta.

Liitteessä 2 on luonnos uusista ja vanhoista poistoajoista verraten. Seuraavalla sivulla oleva taulukko kuvaa Kirkkohallituksen uusia suosituksia poistoajoista.

Kirkkoneuvoston esitys:

1.1.2023 alkaen poistosuunnitelmaksi vahvistetaan liitteen 2. mukainen poistosuunnitelma (uudet poistoajat).

Uusien investointien osalta, aktivointirajaksi vahvistetaan 10 000 euroa.

                      Päätös:

 

43 §               Hautainhoitorahaston toiminta- ja taloussuunnitelma 2023 – 2025

Hautainhoitorahaston talousarvio vuodelle 2023 ja taloussuunnitelma vuosille 2024 - 2025 on laadittu entisen tapaan. Hoitosopimusten maksuja tarkasteltiin syksyllä 2019 ja uudet hoitosopimusten hinnat ovat koskeneet kesästä 2020 alkavia hoitosopimuksia. Pisin hoitoaika on 10 vuotta uusissa sopimuksissa. Vanhat, tätä pidemmät sopimuksetkin hoidetaan sopimusten mukaisesti. Haudat, joissa on useampi kuin yksi muistokivi, lasketaan tapauskohtaisesti.

Hoitotöistä huolehtii hautausmaanhoitajan valvonnassa samat henkilöt, jotka työskentelevät hautausmaalla yleisissä hoitotehtävissä. Hoito käsittää kukkien hankin-nan ja niiden hoidosta vastaamisen, kastelun ja talvikuntoon laiton. Nurmikon leikkuu hoidetaan seurakunnan hautaustoimen taholta joka paikasta, mihin koneella pääsee ja lisäksi siimaleikkurilla pidetään puhtaana muistokivien välit. Talvella tapahtuvaa hoitoa eivät hoitosopimukset sisällä. Entistä tarkemmin pyritään rahaston kuluksi siirtämään seurakunnan tekemät palvelut.

Talousarvio on tasapainotettu vanhojen sopimusten pääomista tapahtuvalla veloituksella, jolloin tilikausien tulos on nolla. Vuosittain lasketaan se summa, joka on kunakin vuonna tehtyjen hoitosopimusten osalta veloitettavissa, niin että summa kestää sovitun hoitoajan.

                      Kirkkoneuvoston esitys:

Kirkkovaltuusto hyväksyy pöytäkirjan liitteenä 3 olevan hautainhoitorahaston talousarvion vuodelle 2023 ja taloussuunnitelman vuosille 2024 – 2025.

                      Päätös:

 

44 §               Seurakunnan toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2023 – 2025

Kirkkojärjestyksen 15 luvun muutoksella tuli vuoden 1999 alusta voimaan määräykset talousarvion tekemisestä kirjanpitolain mukaisin muodoin. Seurakunnan toiminnasta ja taloudesta tulevana vuonna ja kahtena seuraavana vuonna päätetään kirkkovaltuustossa. 

Kirkkohallituksen ohjeiden mukaan seurakunnallisessa toiminnassa palkat tulee jakaa niille kustannuspaikoille, mihin työpanos kohdistuu. Palkat on jaettu niille kustannuspaikoille, joihin keskimäärin käytetään vähintään 10 % työpanoksesta. Budjettia laadittaessa palkkakulujen jakautuminen on tarkistettu.                   

Hallinnon ja kiinteistökulujen jakaminen toiminnan kuluiksi tapahtuu sisäisenä laskentana eli nämä kulut esitetään tuloslaskelmassa omina erinään. Kulujen jakaantuminen on näkyvissä toimintasuunnitelman tekstiosien alla olevissa summalokeroissa vuosien 2021, 2022 ja 2023 kohdalla. Vyörytettäviin kustannuksiin sisältyvät myös poistot ja sisäiset korot.

Hallinnon kulut on siirretty varsinaisten kulujen suhteessa eri kustannuspaikoille. Vuodesta 2007 lähtien on kirkkohallituksen päivitettyjen ohjeiden mukaisesti jaettu työmuodoille myös verotuskulut ja keskusrahastomaksut. Yleishallinnossa oleva kirkonkirjojen pito jää jakamatta. Kipan tilikarttaa noudatetaan kustannusten jaoissa.

                     

Toiminta- ja taloussuunnitelman sanallisessa osuudessa tekstit ovat lähes suoraan johtokunnilta tulleita esityksiä. Neuvoston esityksessä valtuustolle voitaneen joitakin yksityiskohtia muuttaa. Mikäli esitetystä päätetään poiketa, huomioidaan muutokset sanallisen tekstin lisäksi myös rahamäärissä, jos esitys on talouteen vaikuttava. Johtokuntien talousarvioesityksiin on tehty joitakin leikkauksia.

 

Asiakirjojen liitteenä jaetaan numerotulosteita, joista käy ilmi budjettiluvut tileittäin ja kustannuspaikoittain, investoinnit, ja kiinteistö- ja hallintomenojen vyörytykset. Suurimmat muutokset edellisvuoden talousarvioon verrattuna ilmenevät Laihian seurakunnan taloustilanne –kappaleesta ja alla olevasta koonnista. Muutoksia on pyritty käsittelemään myös eri kustannuspaikkojen kohdalla. Kirkkoherra ja talouspäällikkö antavat tarvittaessa lisäselvityksiä kokouksessa.

Yleistä

Talousarvion mukaisesti toimintotuotot kuluvasta vuodesta hieman laskevat erityisesti sen vuoksi, että puun metsätuloon on vuodelle 2023 arvioitu vuosittainen 100 000 euroa (vuonna 2022 talousarviossa oli arvioitu 145 000 euroa). Toisaalta talousarviossa on arvioitu, että seurakunnan toimintatuotot pitopalvelutoimintatuottojen ja tilavuokrien osalta hieman kasvavat, kun hinnastoja päivitetään ja ihmisten liikkuvuus ja tilaisuuksien järjestämishalut kasvavat. Kuitenkin olennainen merkitys on edelleen sillä, miten koronatilanne tulevan vuoden aikana jälleen kehittyy. Se vaikuttaa sekä toiminnan järjestämiseen, että siihen, minkä kokoisia ja millaisia tilojen vuokraustarpeita ja keittiötoimen palvelutarpeita esiintyy. Toimintakulut kasvavat. Ne kasvavat ennen kaikkea kasvaneiden energiakustannusten vuoksi. Toisaalta myös palkkoihin on arvioitu 2 prosentin korotusvara. Kokonaisuudessaan henkilöstökulujen arvioidaan kuitenkin pysyvän suunnilleen samalla tasolla kuin vuonna 2022. Talousarviota laadittaessa on pyritty löytämään säästöjä. Palveluiden ostot talousarviossa hieman laskevat.

Aineiden ja tarvikkeiden ostot talousarviovuonna kasvavat. Tähän vaikuttaa ennen kaikkea äkisti vuonna 2022 alkanut energian hinnan nousu, erityisesti sähkön hinnan kehitys. Talousarviovuoden merkittävin investointi, aurinkopaneelien asennus seurakuntatalolle, vastaa tähän haasteeseen ja odotettavasti tuottaa itsensä nopeasti takaisin säästyneinä sähkönkäyttökustannuksina.

Annetut avustukset ovat samaa luokkaa kuin vuonna 2022, joskin diakoniatyön avustusmäärärahoja on nostettu. Poistosumma hieman nousee, koska poistosuunnitelma päivitetään vastaamaan paremmin Kirkkohallituksen antamaa ohjeistusta poistoaikojen suhteen.  Kirkollisverotuloihin arvioidaan Kirkkohallituksen ennusteen mukaisesti kasvua. Tämä selittyy pitkälti veroperustemuutoksen mukanaan tuomilla muutoksilla kirkollisverotuoton kertymiseen. Talousarviovuonna veroprosentti on 1,5. Kirkollisverotuottoja on arvioitu saatavaksi 1 630 000 euroa.

Kaiken kaikkiaan talousarviovuosi 2023 vaikuttaa kohtuullisen tasapainoiselta ja talousarvion mukaisesti ylijäämää syntyisi 7980 euroa. Tämä ei kuitenkaan kokonaisuudessaan vielä riitä lyhentämään seurakuntataloa varten hankittua lainaa. Näin ollen on syytä miettiä, mistä löydetään säästöjä suunnitelmavuosien osalta.  

Sisäisiä tuottoja ja vyörytyksiä ei ole suunnitelmavuosille laskettu.

                                           

                      Kirkkoneuvoston esitys:

Kirkkoneuvosto hyväksyy pöytäkirjan liitteenä 12. olevan seurakunnan talousarvion vuodelle 2023 ja taloussuunnitelman vuosille 2024 – 2025 ja esittää ne hyväksymässään muodossa kirkkovaltuustolle.

Päätös:

                     

45 §               Ilmoitusasiat

                      Seuraava kirkkovaltuuston kokous 31.1.2023.

                     

                      Joulujuhla luottamushenkilöille, vapaaehtoisille ja työntekijöille 9.12.2022.

Seurakuntavaaleissa äänesti 1143 henkilöä, äänestysprosentiksi muodostui 22,9 %. Kiitos kaikille vaaleissa mukana olleille.

                      Hautausmaanhoitajaksi on valittu Mikko Peltola, hän aloittaa virassa 1.1.2023.

46 §               Valitusosoitus

47 §               Kokouksen päättäminen

Kokouksen puolesta

                     

                      puheenjohtaja                                           sihteeri

                      Annukka Jokipii                                       Eija-Maria Tuomela-Paulasaari

Olemme tänään tarkastaneet edellä olevan pöytäkirjan ja todenneet sen kirjoitetun     kokouksessa tehtyjen päätösten mukaisesti.

                      Laihia  .päivänä joulukuuta 2022

                     

pöytäkirjan tarkastaja                              pöytäkirjan tarkastaja

                     

 

Arvoisa kirkkovaltuutettu                            

Laihian seurakunnan kirkkovaltuusto kokoontuu torstaina 1. päivänä joulukuuta 2022             

klo 18.00 seurakuntatalolla.

Kokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. Kokouksen avaus
  2. Nimenhuuto
  3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  4. Valitaan kaksi pöytäkirjan tarkastajaa
  5. Hyväksytään kokouksen työjärjestys
  6. Käyttöomaisuuden poistosuunnitelman päivitys
  7. Hautainhoitorahaston toiminta- ja taloussuunnitelma 2023 – 2025
  8. Seurakunnan toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2023 – 2025
  9. Ilmoitusasiat
  10. Valitusosoitus
  11. Kokouksen päättäminen

Kokouksen tarkastettu pöytäkirja pidetään yleisesti nähtävänä seurakuntatoimistossa

3.12. – 4.1.2023 seurakuntatoimiston aukioloaikoina.

Laihialla 23.11.2022

Merk. Annukka Jokipii

Annukka Jokipii

kirkkovaltuuston puheenjohtaja

 
KUULUTUS

Laihian seurakunnan kirkkovaltuusto kokoontuu torstaina 1.päivänä joulukuuta 2023 klo 18.00 seurakuntatalolla.

Kokouksen asialuettelo on seurakuntalaisten nähtävänä arkipäivinä ennen kokousta seurakuntatoimistossa 23.11. – 1.12.2022 seurakuntatoimiston aukioloaikoina.

Kokouksen tarkastettu pöytäkirja pidetään nähtävänä seurakuntatoimistossa 3.12. – 4.1.2023 sen aukioloaikoina.

Laihia 23. päivänä marraskuuta 2022

Merk. Annukka Jokipii

Annukka Jokipii

kirkkovaltuuston puheenjohtaja

ASIALUETTELO           

Laihian seurakunnan kirkkovaltuuston kokouksessa 1.12.2022 käsiteltävistä asioista.

  1. Kokouksen avaus
  2. Nimenhuuto
  3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  4. Valitaan kaksi pöytäkirjan tarkastajaa
  5. Hyväksytään kokouksen työjärjestys
  6. Käyttöomaisuuden poistosuunnitelman päivitys
  7. Hautainhoitorahaston toiminta- ja taloussuunnitelma 2023 – 2025
  8. Seurakunnan toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2023 – 2025
  9. Ilmoitusasiat
  10. Valitusosoitus
  11. Kokouksen päättäminen

Kokouksen tarkastettu pöytäkirja pidetään yleisesti nähtävänä seurakuntatoimistossa

3.12. – 4.1.2023 seurakuntatoimiston aukioloaikoina.

Laihialla 23.11.2022

Merk. Annukka Jokipii

Annukka Jokipii

kirkkovaltuuston puheenjohtaja

2022-12-01 13:18:10.0