Kristityn vapaus

Ensi sunnuntain aihe kirkossamme käsittelee kristityn vapautta.

Raamatussa puhutaan kristityn vapaudesta mm. Galatalaiskirjeessä luvussa 5: ”Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen.” Siinä Paavali muistuttaa, että emme saavuta vapautta synnin tuomiosta lain tekoja noudattamalla. Emme voi hyviä tekoja tekemällä korvata pahoja tekojamme, joka tapauksessa meidän tulisi niitä hyviä tekoja toisillemme tehdä.

Ehkä nykyään ei niin pohdita sitä, miten saisimme hyvän suhteen Jumalaan. Ennemminkin ajatellaan, ettei koko Jumalaa ole olemassa ja perustellaan väitettä esimerkiksi sillä, että maailmassa tapahtuu niin paljon pahaa. Samalla välinpitämättömyys voi lisääntyä, kun ei koeta olevan kenellekään, varsinkaan Jumalalle, vastuussa omista päätöksistä. Saatetaan pitää vapautena sitä, että antaa itselle luvan elää moraalittomasti omia nautintoja toteuttaen.

Saatetaan ajatella, että synnin tunteminen omissa teossa on ahdistavaa ja turhaa itsensä soimaamista. Kuitenkin Raamatussa puhutaan monista synneistä, mitkä vahingoittavat itseä, lähimmäistä ja rikkoo suhteen Jumalaan. Sehän on Jumalan hyvyyttä meitä kohtaan, että tiedämme mikä on oikein ja mikä väärin. Meitä kehotetaan tekemään parannusta pahoista teoistamme. Ensi sunnuntain Vanhan Testamentin kohta (Jes. 1:10–17) kertoo Jumalan suorastaan vihaisista sanoista syntiä tekevää kansaa kohtaan. Hän kehottaa tai paremminkin käskee: ”Peseytykää, puhdistautukaa, tehkää loppu pahoista töistänne, ne ovat aina silmissäni. Lakatkaa tekemästä pahaa. Opetelkaa tekemään hyvää…”. Jeesus itsekin puhui parannuksen teosta ja siitä miten tärkeä ja iloinenkin asia se on, esim. Luuk.15. ”Yhtä lailla, sen sanon teille, iloitsevat Jumalan enkelit yhdestäkin syntisestä, joka tekee parannuksen.»

Jeesuksen ristin työn takia meillä on anteeksiantamus. Hän sai syyttömänä kärsiessään osakseen meille kuuluneen rangaistuksen ja me, jotka olemme syyllisiä, saamme taas osaksemme Jumalan armon, rakkauden ja anteeksiannon. Sehän se vasta suurta vapautta on, kun me syntiä tehneet, saamme Jeesuksen veren tähden olla armahdettuja ja rakastettuja Jumalan lapsia, taivaan perillisiä.

Virsi 318, 1.säk: Jeesus, sä ainoa heikkojen auttaja, anteeksiantaja uupumaton! Pyhyys ja puhtaus,
rakkaus, virvoitus, totuus ja armahdus sinussa on.

 

Arja Heikfolk, diakoniatyöntekijä