Palmusunnuntai

Tämän viikon sunnuntai on palmusunnuntai. Sille on annettu myös aihe: Kunnian kuninkaan alennustie. Palmusunnuntain nimi viittaa siihen, kun Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin, jolloin ihmiset ottivat hänet vastaan levittäen palmun lehviä ja vaatteita hänen tielle ja osoittivat kunnioitusta hänelle. Suomessa siitä johtuen on muodostunut perinne pajunoksien koristelusta ja virpomisesta.

Palmusunnuntaina alkaa kunnian kuninkaan alennustie. Jeesuksen saama kunnioitus Jerusalemiin saapuessa muuttui pian matkaksi kohti kärsimystä ja kuolemaa. Palmusunnuntaina lähdemme seuraamaan hänen elämänsä viimeisiä vaiheita.

Kirkkomme 3. vuosikerran teksteissä, joita tänä vuonna luemme, on evankeliumin kohta Matt. 21:12-17,(18-22). Siinä kerrotaan kun näiden tapahtumien jälkeen Jeesus meni pyhäkköön. Siellä hän ajoi ulos kaikki, jotka myivät ja ostivat ja kaatoi kumoon rahanvaihtajien pöydät ja kyyhkysten myyjien istuimet ja sanoi: ”On kirjoitettu: ”Minun huoneeni on oleva rukouksen huone.” Mutta te teette siitä rosvojen luolan.”. Hänen luoksensa tuotiin vielä myös sairaita ja hän paransi heidät. Lapset huusivat hänelle siellä pyhäkössä: ”Hoosianna, Daavidin Poika!” Ylipapit ja kirjanoppineet suuttuivat kaikesta siitä näkemästään ja kuulemastaan. He sanoivat hänelle: ”Kuuletko, mitä nuo huutavat?” ”Kuulen”, vastasi Jeesus. ”Ettekö ole koskaan lukeneet tätä sanaa: ”Lasten ja imeväisten suusta sinä olet hankkinut kiitoksesi”?”

Nämä kaikki tapahtumat eivät olleet vain sen ajan erikoisia tilanteita, vaan niillä on merkitystä meille kaikkina aikoina eläville ihmisille. Jeesuksen elämä, kärsimys, kuolema ja ylösnousemus ovat meille toivo tähän elämään ja pelastus ikuiseen elämään kerran kuoleman jälkeen.

Yksi sunnuntain virsistä on virsi 15, tässä siitä 4. säkeistö: ”Jeesus, sä Herramme, sua seurata tahdomme. Kanssamme kulje eteenpäin, yhdessä, yksittäin. Hoosianna, hoosianna, hoosianna, hoosianna! Saavu jo, kuningas, luoksemme täyttämään toivomme.”

Arja Heikfolk,

diakoniatyöntekijä