Pyhän Kolminaisuuden päivä

Tulevan sunnuntain aihe kirkoissamme on Salattu Jumala. Sunnuntai on myös Pyhän kolminaisuuden päivä. Raamatuntekstit puhuvat Jumalan salatusta olemuksesta, joka ylittää kaiken ihmisymmärryksen. Jumala on yksi, mutta hän on ilmoittanut meille itsensä Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä. Hän vaikuttaa Luojana, Lunastajana ja Pyhittäjänä.

Jumala on luonut maailman, koko maailmankaikkeuden. Jumalan luomistyöhön kuuluu myös Jumalan taivas. Se ei ole tässä elämässä aistiemme ulottuvilla, mutta uskolla voimme ymmärtää sen olemassaolon.

Jeesus, Jumalan Poika, on meidän lunastaja. Hän on kärsinyt ja kuollut meidän syntisten puolesta, siten sovittanut meidän pahat tekomme Pyhän Jumalan kanssa. Hän on syyttömänä kärsinyt, että me syylliset saisimme pahuutemme anteeksi ja pääsyn kerran Taivaan kotiin.

Pyhä Henki on Jumalan Henki. Pyhä Henki kutsuu meitä ja synnyttää meissä uskon ja uuden elämän. Ennen kuolemaansa Jeesus lupasi lähettää Pyhän Hengen omiensa puolustajaksi ja opastajaksi. Ylösnousemuksen jälkeen Jumala vuodatti Henkensä opetuslasten päälle ja täytti heidät armollaan ja lahjoillaan.

Kuulin erään opetuksen siitä, että Jumalan kolmiyhteyttä voisi kuvata matemaattisella yhtälöllä 1x1x1=1. Se on minusta aika hyvä kuvaus kolminaisuudesta. Usko ei kuitenkaan käsittele Jumalan olemusta tiedollisesti eritellen vaan ihmetellen, ylistäen ja hänen armotekojaan julistaen. Uskon, että kerran taivaan kodissa moni asia selviää, mitä ei tässä ajassa pysty ymmärtämään.

Monelle on jo kouluajoilta tuttu virsi ”Totuuden Henki, johda sinä meitä” 484. Toisessa säkeistössä on hieno rukous: ”Kaikessa näytä käsiala Luojan, mahtavan, viisaan, kaiken hyvän suojan. Kristuksen luokse, rakkauden tuojan, johdata meidät.”

 

-          Arja Heikfolk, diakoniatyöntekijä