· · · – – – · · ·

Otsikko on kaikkien ”titarien” eli sähköttäjien tuntema merkkijono. Sen tuntevat myös kaikki yleisten liikennevälineiden kapteenit tai muut vastuuhenkilöt sekä pelastuslaitosten henkilökunta. Kirjaimiksi muutettuna se on SOS, joka on lyhennys englanninkielen sanoista: Save Our Souls eli pelastakaa sielumme.

Tätä hätäkutsua on kautta aikojen lähetetty lukemattomia kertoja joko onnistuneesti tai turhaan. Tämän kutsun lähettäjä tai hänen ryhmänsä ovat olleet todellisessa hengenvaarassa. Kutsua ei ole lupa lähettää kevein perustein. Kutsulla ei kuitenkaan ole nimettyä vastaanottajaa, vaan lähettäjä toivoo, että mahdollisimman moni sen kuulisi ja edes joku rientäisi apuun. Myöskään tässä ei ole normaalisti kysymys sieluista, vaan ruumiin pelastumisesta kuolemalta.

Ensi sunnuntain evankeliumitekstissä kerrotaan, kuinka Pietari sai kyvyn kävellä veden päällä, kun hän sitä Jeesukselta pyysi. Kaikki menikin hyvin niin kauan, kun Pietari oli yhteydessä Jeesukseen katsomalla Häneen. Kun tuo yhteys katkesi, hän alkoi vajota ja huusi sanoen: Herra auta minua. Niin Jeesus kohta ojensi kätensä, tarttui häneen ja sanoi hänelle: Sinä vähäuskoinen, miksi epäilit?

Kuinka sinä esität avunpyyntösi hädän hetkellä? Onko se kenties mahdollisimman kovalla äänellä huudettu APUA- sana toivoen, että joku kuulisi ja tulisi auttamaan. Monesti tuota hätähuutoa ei kukaan kuule, ja jos kuuleekin, ovat lähimmäistemme kädet yleensä hitaita auttamaan.

Jos kuitenkin Pietarin tavalla esität hätäkutsun: Herra auta minua, niin voit olla varma, että avunpyyntö menee perille ja oikea apu tulee takuuvarmasti. Kun uskossa lähetät tuon SOS- viestin rukouksena Herrallesi, sillä on oikea vastaanottaja, joka kuulee ja Hän voi pelastaa tilapäisen hädän lisäksi myös sielusi ja tarttua niin kuin Pietarin käteen. Päivittäinen rukouksemme olkoonkin virren sanoin: ” Mua tartu käteen, Herra, ja taluta, niin että pääsen kerran mä kotia”.

 

Taneli Kuusisto

Luottamushenkilö